Tárgyak a paraszti lakóházakban

 

Ha összehasonlítjuk a 19. századi szobák tárgyi világát az 1960-1970-es évek vidéki házaival, akkor nemcsak a modernizálódás szúr elsőnek szemet, hanem a dísz- és hétköznapi tárgyak halmozása is. A tárgyszűkösség keltett életre a különböző tárgyak, bútorok, beépített eszközök, házalkotó részek különféle használatát.

A mestergerenda nemcsak a lakóház legfontosabb statikai eleme volt, hanem valóságos raktára az apró személyes tárgyaknak, házi eszközöknek. Rendszerint oda került a kapcsos biblia, a zsoltár-, illetve énekeskönyv, az imakönyv, a gazda borotvatartója, a pipa, a dohányzacskó, a darabokra vágott háziszappan. Belévert szegekre akasztották a tisztaszobában az ünneplő ruhákat, a szobába felfüggesztett rúr, pedig a mai beépített szekrények elődje volt.

A tisztaszoba főként a családok legdíszesebb tárgyainak tárolási helye mellett, a vendégfogadás, a lakodalom, gyermekágyas asszony helye volt, sőt a ravatalozó szerepét is betöltötte a háztól temetés időszakában. A nagy családi összejövetelekkor vagy a nagyobb vendégsereg érkezésekor, minden eszközt felhasználtak a háztartásban a kiszolgálás érdekében.

A mai sokszínű lakberendezési módokkal ellentétben, a hagyományos lakáskultúrát 2-3 fajta jellemezte: a sarkos, a párhuzamos és a centrális berendezés. A sarkos elrendezési mód pontos példája az itt látható a tisztaszoba is. A sarokpadok által bezárt szöglet, a lakás kiemelt, megszentelt tere volt. Úgy tartották, hogy ide nem csap be a villám, de ide lehetett menekülni a vihar elől is. Általában itt tartották a megszentelt ereklyéket vagy a szent képeket.

Elérhetőségeink