A táncházmozgalom Magyarországon

A táncházmozgalom a szellemi kulturális örökség értékeinek közvetítésére jött létre, hiszen lényege az élő kulturális elemek átemelése más kulturális közegbe, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten. A különböző generációkhoz kapcsolódó tudás – tánc, ének, zene – nemzedékek közötti átörökítésének magyar módszere, 2011-ben került a magyarországi szellemi kulturális örökség jó gyakorlatait összefogó jegyzékre.

A hagyományozódás a 20. század közepén szakadt meg Magyarországon, viszont a tradicionális kultúra elemeinek megőrzésére, azok mindennapi kultúránkba való átültetésére jött létre a táncház az 1970-es években.

Az elsőt 1972-ben szervezték, majd 2-3 év alatt több ezerrel növekedett a résztvevők száma. A mozgalom sikere az érdeklődő közmédiának, az élő széki tánchagyománynak, a hazai művészek és közművelődési szakemberek felfokozott támogatásának köszönhető. Mindehhez hozzájárult, a 15-25 éves korosztály felfokozott érdeklődése, akik a hazai politikai helyzet elleni alternatív törekvések egyik formájára tekintettek a kezdeményezésre. Ahogy az Egyesült Államokban a vietnámi háborúk elleni mozgalom egyik gócpontja volt a beat mozgalom.

A táncházi alkalmakra számos tevékenységi forma épült: kézművesfoglalkozások, gyermek és felnőtt tánctanítások, hangszeres oktatások, kézműves műhelyek és táborok. Hamarosan intézmények alakulnak a táncházak összefogására, megélénkül az eredeti, helyi táncok, zenék gyűjtése, számos kiadvány lát napvilágot. 1982-ben elindul az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, amely jelenleg is az egyik legnagyobb eseménye a táncházmozgalomnak.

Napjainkban nincs olyan hétköznap vagy hétvége, hogy ne rendezzenek a magyar néptánc, népzene amatőr, vagy profi kedvelői, szerelmesei számára Budapesten táncházat, természetesen oktatással egybekötve.

 

Elérhetőségeink