“Mit rajzolnak a néprajzosok?”

Gyűjtemény

„Mit rajzolnak a néprajzosok?” – hangzik sokszor a viccbe illő kérdés, amire nem lehet jól válaszolni, hiszen a szó grafikai értelmében természetesen semmit. A görög eredetű „etnográfia” szó eredeti jelentése „nép+írás”, vagyis a néprajz tágan értelmezve a különböző népek kultúrájának kutatását jelenti. Magyarországon a néprajznak nevezett tudomány egy jól körülhatárolható társadalmi réteg, a parasztság kutatásával foglalkozik. A főként mezőgazdasággal foglalkozó paraszti réteg hazánk társadalmi, gazdasági fejlődésében jelentős szerepet játszott a 20. század közepéig.

A hagyományos paraszti kultúra elemei, vagyis a néptánc, a népviselet vagy a népzene az elmúlt évszázadban fokozatosan a magyar nemzeti identitás látványos elemei lettek. De ezek mögött az elemek mögött mindig ott állt az ember, aki ezeket a hagyományos elemeket teljesen megélte, miközben biztosította önmaga és családja fenntartását, ünnepelt az év jeles napjain, és az emberi élet nagy fordulóira is kiemelt figyelmet fordított. Az ember életét ebben a közegben megannyi, a kívülálló számára „láthatatlan” szabály, elv és norma vezette.

Habár Budapesten, a belváros szívében vagyunk, élményközpontunk igyekszik ízelítőt adni a magyar hagyományos paraszti kultúra hatalmas világból. Hazánk szellemi, tárgyi és épített örökségét egy egységként kell kezelnünk, az összefüggéseket szem előtt tartva.

A néprajz 21. századi feladata, hogy a múltból táplálkozva adjon kihívásokat és érdekességeket a jelenben, jövőnk fejlődése érdekében. Ebben segít az Urban Betyár Étterem és Élményközpont. Megmutatja a színfalak mögött rejlő apróságokat, felhívja a figyelmet a sokszínű magyar kulturális örökségre, és segítséget ad mindenki számára, aki szeretné felfejteni egy-egy néprajzi örökségi elem múltját, jelenét és jövőjét.

Történetek

 

Leírások, életképek, élethelyzetek a paraszti világból.

 

Történetek

Események

 

 

Aktuális eseményeinkhez iratkozzon fel hírlevelünkre!
2016. 10. 17.

Ajándékbolt

 

Büszkén ajánljuk a legkiválóbb minőségű hazai kézműipari termékeket, édességeket, különleges italokat…

 

Ajándékbolt

Elérhetőségeink